portfolio / web-documentaire
De zorg loslaten

De binnenvaart is alles voor Rineke en haar man. Als hun zoon wordt geboren staan ze voor een keuze.

Over de video

CarenZorgt is een platform voor mantelzorgers, clienten en zorginstellingen. "Wij willen met een video laten zien voor wie we het allemaal doen," vertelde Steven van der Vegt van CarenZorgt in ons eerste gesprek. "De why benadrukken, niet zozeer wat het platform allemaal kan." En achter de 60.000 gebruikers zitten allemaal persoonlijke en mooie verhalen.

Een van die verhalen is van binnenvaartschipppers Rineke, Claudio en hun zoon Max. Tijdens het voorgesprek werd al snel duidelijk dat de ouders een moeilijke beslissing hadden moeten nemen: de zorg van hun zoon doordeweeks loslaten of stoppen met wat ze het allerliefst doen, leven en werken op hun eigen schip.

Backpack video storyteller

Veel bewegingsruimte had ik niet op het schip. Met een hand aan de reling en in de andere hand mijn camera, schoof over het gangboord. Gelukkig werk ik als 'backpack video storyteller': Een persoon met alles in zijn rugzak om een mooi video verhaal te maken. Ik doe het filmen, de interviews, regie - en terug op kantoor de editing.


Making Of

Om 6 uur 's ochtends stapte ik in de auto om net voor zonsopgang in Deventer aan te komen. Het ziet er allemaal nog beter dan verwacht. Warme zonnestralen schijnen door de ramen van de kajuit, het water is nog spiegelglad en straalt een rust uit. Ik begrijp direct waarom Rineke en Claudio zo graag op het water zijn. Na een uurtje filmen aan boord, varen we een klein stukje zodat ik shots kan maken van de vaart. Vervolgens klim ik van boord en film ik de aankomst en het lossen bij het bedrijf.

Inmiddels is het 11 uur en heb ik alle denkbare shots op het schip gemaakt. Nu nog het interview. Alleen is er erg veel herrie is op het schip. Niet ideaal voor een interview. Aangezien het niet de bedoeling was om het interviewshot te gebruiken in de video, wijken we uit naar een stillere plek: de auto. Hier hebben we minder last van de harde industriegeluiden. In de loop van de middag bezoek ik Max en film ik het bezoek van de KinderThuisZorg.

Muziek


Een goede soundtrack van de video, versterkt je verhaal enorm. Het geeft de beelden extra sfeer en kunnen woorden extra lading geven. Voor de video van CarenZorgt maakte componist Roel Slootman de muziek.

In zijn studio (direct onder mijn werkplek in De Klompenfabriek) ging hij aan de slag met akoestische gitaar, piano en Afrikaanse udu drum (foto) voor het 'watergeluid'. Het resultaat zijn prachtige warme en organische klanken die introductie shots versterken, urgentie geven als het over Max gaat en zorgen voor een energieke en positieve afsluiting.

Lancering video

De lancering van de video gebeurt groots. Tijdens de jaarlijkse NEDAP Klantendag wordt de video aan 450 healthcare professional getoond en is de aftrap van de presentatie over CarenZorgt.

Voor: NEDAP / CarenZorgt.nl

Jaar: 2016

Muziek: Roel Slootman

Categorie: web-documentaire

Advies

Weet je nog niet precies hoe je video storytelling in wilt gaan inzetten? Bel of mail mij dan voor vrijblijvend advies. Samen kijken we naar wat jullie als organisatie graag willen communiceren en hoe we dat het beste kunnen doen.

Neem contact op